''6 benzemez bir arada''

Memleket Partisi Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, 28 şubat ta ikinci buluşmalarını gerçekleştiren Millet İttifakının Yuvarlak masa toplantısını değerlendirdi.

''6 benzemez bir arada''

Memleket Partisi Erzurum İl Başkanı Serhat Caneş, 28 şubat ta ikinci buluşmalarını gerçekleştiren Millet İttifakının Yuvarlak masa toplantısını değerlendirdi. Can Eş yaptığı açıklamada,  “Türkiye Cumhuriyeti koalisyonlara sabredememiş ki , komisyonlara sabretsin.” dedi.

Memleket Partisi Erzurum İl Başkanı Serhat Caneş, , muhalif liderlerin bir masanın etrafında buluşmalarını 6 benzemez olarak nitelendirdi.  Bir masada oturmak mühim değil, önemli olan o masada sorunların çözümü noktasında ne konuştuğunuzdur diyen Can Eş, “Bu millet geçmişte koalisyonlara sabredememiş, şimdi 6 partiden oluşan komisyona mı fırsat verecek” dedi.  

Can Eş yaptığı açıklamasında şunları söyledi. “Sadece yuvarlak bir masada bir araya gelindi, orada bir uzlaşı, kamuoyunun beklediği çok net aşılması gereken bazı soru işaretlerine bile değinilmedi. Sadece bir araya geldiler. 

Tabi bu bir araya gelmeleri çok önemliydi, çünkü şöyle bir baskı vardı; evet birlikteyiz, bir ittifak içindeyiz, ancak bir masada oturup verdiğimiz bir fotoğraf yok. Dolayısıyla AK Parti’den küsen bir kısım seçmen dahi, bu taraftaki belirsizlikten dolayı yeniden AK Parti’ye doğru kaymaya başlamıştı. Acilen sadece taktiksel olarak  anlaşmak için bir yuvarlak masanın etrafında toplanıldı. Bunu Kılıçdaroğlu’nun başarısı diyerek servis ediyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu ne zaman başarılı sayılabilir, o masada oturanlarla ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarabilirse ve bu kişi de Kemal Kılıçdaroğlu olursa işte o zaman  başarısından söz edilebilir. 

Şimdi baktığımız zaman HDP şu anda nerede, bu masanın neresinde, orası belli değil, daha bu mesele bile çözülmedi. Temel soru işaretlerinden biri bu. Çünkü CHP’nin HDP’ye bakış açısıyla, İYİ Parti’nin HDP’ye bakış açısı aynı görünmüyor.  Bu bir siyaset mühendisliği. HDP ile CHP arasında hiçbir anlaşmazlık yok, İYİ Parti’nin olduğu bir masada HDP’nin olmaması kararlaştırılmış olsa gerek.  HDP’nin tepkisi de yine bu siyaset mühendisliğinin bir parçası olabilir.

6 benzemezi  o masada buluşturan yegane şey, aslında cumhurbaşkanlığı sistemi. Başkanlık sisteminden kaynaklı seçim sistemi. Çünkü parlamenter sistem olsaydı bu günkü koşularda ve yüzde 10 seçim barajını düşündüğümüz zaman, her hangi bir ideolojiye dayanmayan, elit siyaset yapan partilerin, meclise girmeden hayatlarını devam ettirmeleri mümkün değil. Nitekim tarihte de böyleydi, bu tarz partileri gördük. 

Şimdi Başkanlık Sisteminde yüzde bir oyu olan  “kilit parti” dediğimiz bir terim ortaya çıktı. Bu günkü güncel anketlere baktığımızda DEVA Partisi’nin, GELECEK Partisi’nin oy oranlarıyla, CHP’nin olduğu bir masaya oturması mümkün değildi. Ancak bu başkanlık sisteminde yüzde 1’in vermiş olduğu ehemmiyetle DEVA ve GELECEK o masaya oturdu. Bir diğer neden de, yıllardır AK Parti’ye karşı seçim kaybeden CHP’ye bir akıl hocalığı, neticede bu partiler AK Parti’den kopup geldiler, ve CHP’ye akıl hocalığı yapıyorlar. Masanın yuvarlak olması bu “kilit parti” meselesi nedeniyle bir eşitlik sağlıyor. 

Neticede masada oturanlar küçük sorunları halledebilir, ancak büyük sorunlara geldiğinizde nasıl çözecekler? Mesela Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceksiniz, bu altı parti kendi tabanını nasıl konsolide edecek?  Şimdi HDP’nin örtülü açık olduğu bir masada İYİ Parti tabanını nasıl konsolide edecek? Diyelim ki herkes kendi adayıyla seçime girdi ve CHP’nin adayı en yüksek oyu alarak ikinci tura kaldı, bu noktada DEVA ve GELECEK Partisi tabanı CHP’ye oy verecek mi? Hadi her şeyi aştınız, siyasetin gerçeklerini bir tarafa bırakalım, kazandınız ve parlamentoya girdiniz. Ülkeyi kim yönetecek? Komisyon mu yönetecek? Meseleleri komisyonlar kurup onlara mı havale edeceğiz?“ dedi.

Editör: Oltu Medya
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 29.03.2024 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ

TAZİYELER

tümü
yukarı çık