Erzurum’da Covit-19 alarmı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün sosyal medyadan yaptığı ''Erzurum’da vakalar son 1 haftada yüzde 50 arttı'' açıklamasının ardından kentteki Covit-19 tablosu da netleşmeye başladı.
ERKHABER / ERZURUM - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün sosyal medyadan yaptığı “Erzurum’da vakalar son 1 haftada yüzde 50 arttı” açıklamasının ardından kentteki Covit-19 tablosu da netleşmeye başladı. Yaz aylarında ilk dalgayı yaşayan Erzurum’un sadece bir haftalık sürede o günlerdeki vaka sayısına yaklaştığı öğrenildi. Pandemi hastanesi olarak ilan edilen Erzurum Şehir Hastanesi’ndeki doluluk oranının da neredeyse yüzde 80 seviyesine geldiği ifade ediliyor.
Ülke genelinde ciddi anlamda artış gösterdiği koronavirüs salgını, son bir hafta içerisinde Erzurum’da da adeta yeniden hortladı. Yaz aylarında yaşanan patlamanın alınan seri tedbirlerle bertaraf edilmesinin ardından kış dönemine girdiğimiz bu günlerde de tablo yine başa sardı. Bakan Koca’nın açıkladığı gibi Erzurum’da son 1 hafta içerisinde tablo adeta tersine döndü ve vakalarda adeta bir patlama yaşandı.
Günlük vaka sayısının 500’ler seviyesine ulaştığı ve artışın devam ettiği öğrenilirken, hasta sayısının artması sağlık alt yapısını da ciddi anlamda zorlamaya başladı. Şehir Hastanesi’ndeki doluluk oranının yüzde 80’le yaklaşması ve artışın hızının fazlalığı dikkate alındığında, hastanenin kısa bir süre sonra tamamen dolup, yeni vakalara yer bulunamama ihtimali şimdiden yetkilileri korkutmaya başladı.
MASKE, MESAFE, HİJYEN VE EVDE KAL!
Yetkililer, salgının yayılış hızının Erzurum açısından da endişe verici boyutta olduğuna dikkat çekerek, herkesin tedbirlere uyması çağrısında bulundular. Vatandaşları mümkün olduğu kadar “evde kal”maları için uyaran yetkililer, zorunlu hallerde dışarı çıkanların da maske-mesafe ve hijyen kuralına harfiyen uyması gerektiğine dikkat çektiler.
Salgının yeniden kontrol altına alınabilmesi için Erzurum’da herkesin dikkatli ve sağduyulu hareket etmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, “Eski ciddiyete yeniden dönülmeli. Aksi takdirde bizi daha da sıkıntılı günler bekliyor” dediler.
TEMASLILAR SÖYLENMİYOR
Salgınla mücadelede sağlık görevlilerini zorlayan bir başka konu da hastalığa yakalanan kişilerin kendisiyle temaslı kişileri söylemekten imtina etmeleri. Filyasyon ekiplerinin saha taramasını zorlaştıran ve hasta kişilerin kısa sürede tespiti için büyük önem arz eden temaslı kişilerin bildirilmesinin son dönemlerde yapılmadığı da sağlık çalışanlarının en büyük şikayeti.
Testi pozitif çıkan bazı kişilerin, “İsmini verirsem bana kızarlar”, “ticaretimiz sıkıntıya girer” gibi gerekçelerle temaslı kişilerin isimlerini vermek istemedikleri, bazılarının da aile bireylerini karantinaya alınmasın maksadıyla “Bir aydır işyerimde kalıyorum, kimseyle de temasım olmadı” diyerek filyasyon çalışmalarını zorlaştırdıkları belirtiliyor.
MİLLİ EĞİTİM YURTLARI KAPALI, CEMAAT YURTLARI AÇIK
Öte yandan geçtiğimiz günlerde alınan kısıtlama kararı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yurtlar ve yatılı veya normal kuran kursları kapatılırken, Diyanet’in kontrolünde olan ve bazı cemaatler tarafından işletilen yurtların açık olması da salgınla mücadeleyi zorlaştırıyor.
Yurtlardan son günlerde vaka sayılarında artış yaşandığı öğrenilirken, kısıtlama kararı doğrultusunda buralardaki yüz yüze eğitime ara verilmesi isteniyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!