''Annelikte sabır ama nasıl?''
Araştırmacı Yazar Hatice Kübra Biliş, koronavirüs dolayısıyla tatil edilen okulların ardından annelerin evde çocuklarıyla daha fazla zaman geçireceği, dolayısıyla da anne-çocuk ilişkisinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini kaleme aldı.
Bir süre önce Çin’den Wuhan şehrinden çıkarak birçok ülkeyi etkisi altına alan koronavirüsün ülkemize de sıçraması üzerine alınan tedbirler sonucunda yüz yüze eğitim ve öğretime uzaktan eğitim şeklinde devam edilirken, yaşlılara yasak konulması başta olmak üzere ebeveynler ve çocuklara da zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları tavsiye edildi. Peki evde günlük yaşam nasıl olmalı? Ebeveynler, özellikle anneler bu süreçte evde çocuklara hem eğitim konusunda hem de canları sıkılmasın, dışarıya çıkmasınlar diye nasıl davranmalı? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacı yazar Hatice Kübra Biliş, çocuklarla empati kurulması gerektiğinin altını çizdi.
Biliş, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Merhaba anneler.... İç açıcı güzel şeylerden bahsetmeyi çok isterdim ancak gerginim ve her günüm acabalarla dolu. Peki bu gerginliği bu endişeyi çocuklara belli etmeden bu işin içinden nasıl çıkabiliriz? Bizlerin değişikliğe ve temiz havaya ihtiyacımız olduğu gibi çocuklarımızın da bu gibi ihtiyaçlara fazlasıyla gereksinimi var. Peki neler yapabiliriz? Öncelikle temiz olmayı ellerin ve dişlerin temizliğine önem verilmesi gerektiğini oyun şeklinde çocuklarımıza aşılamayla başlayalım . Ama bunları söylerken de söyleyiş tarzı çok önemli ‘Hadi kalk çabuk ellerini yıka’ ‘Pis pis dolaşma demedim mi ben sana’ dersek çocuklar buna istekli yaklaşmazlar . Her zaman söylediğim gibi empati empati empati... Kendimize nasıl söylenmesini istiyorsak onlara da o şekilde davranmalıyız.
Peki çocuklar ailenin dışarı çıkmama halini yadırgayıp sorgulamayacak mı? Elbette sorgulayacaklar . Her zaman parka götürdüğümüz arkadaşlarıyla zaman geçirmelerine ortam hazırladığımız durum neden biranda bitti? Toplumsal olayları çocuklar ile paylaşırken öncelikle yaş faktörüne dikkat edilmelidir. Okul öncesi dönem olarak adlandırılan 7 yaş öncesinde henüz zihinsel olarak çocuklar bu tür olayları sağlıklı değerlendiremezler. Dolayısıyla bu durumlardan onları mümkün olduğunca uzak tutmak, size sormadığı takdirde gereksiz ayrıntılar paylaşmamak doğru olacaktır. Çocuğumuza bu durumu anlatırken televizyonları tamamen kapatmak çözüm değil aslında Evinizde kendi önlemlerinizi (kişisel hijyen, el yıkama, kıyafetlerin temizliği, hapşırma/öksürme gibi) belirlerken, bunları çocuğunuzun da dahil olduğu bir aile sohbetinde duygularınızı da paylaşarak konuşabilirsiniz. Uygun programları açarak anlatarak hikayelestirerek durumun farkındalığını başlatabiliriz . Çocuğun yalan söylemesini istemiyoruz değil mi? “Dışarı çıkarsan ejderhalar bizi yer dışarda canavarlar var “ diyen bir anne sizce ne kadar inandırıcı olabilir? Bu durumda anlatış tarzımızı en basit ve en yalın halini seçerek anlatmalıyız. Küçük çocuklar kaygıyı ebeveynlerinden alırlar. Sizin sakin kalmanız ve doğal bir olay olduğu şeklindeki tavrınız onlar için rahatlatıcı olacaktır. Olayın gündemde olması ile farkında olmadan verilen tepkiler çocuklarda yoğun stres ve kaygıya neden olabilir Bu durumu çözdükten sonra etkinlikleri yapmaya başlayabiliriz . Eksik olan taşın üstüne taş koyarsak yıkılır öyle değil mi?
Şuan virüs dolayısıyla tatildeyiz yaşlara göre evde çocuklarla yapılabilecek faaliyetler hem çocukları hem de ebeveynleri mutlu ediyor.
*SAKİN OLUN
*ÇOCUKLARA KARŞI SAMİMİ OLUN
*EMİN OLMADIĞINIZ BİLGİYİ PAYLAŞMAYIN GÜVENLİ ETKİNLİKLER PLANLAYIN
*SOSYAL MEDYADA DOĞRU BİLGİ SEÇME
*OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR İÇİN OYUNLAŞTIRMA
*RUTİNLERE SADIK KALINÇOCUĞUNUZLA SOHBET EDİN
Sakin kalmak ve doğru önlemleri almakla işe başlayabiliriz. Kendi endişelerinizi yönetmekte zorlandığınız böyle dönemlerde çocuklarınızdan bilgi saklamak ya da duygularınızı göstermemeye çalışmak yerine, onlara karşı samimi ve açık olun. Yaşlarına uygun bir dille çocuklarla konuşmak, belirsizliğin getireceği kaygı ve korkunun önüne geçer.
Evde haber kanallarının sürekli açık olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda, endişe senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya özen gösterin. Bilgiyi nereden alacağınızı iyi değerlendirin ve güvendiğiniz haber kaynaklarını belirleyip, sınırlandırın
Evde çocuklarla oynanacak oyun fikri arıyorsanız sizin için yapılabilesi şeyler hakkında fikirler sunayım sizlere. Bu oyunların çoğu yüksek fiyatlı oyuncaklar gerektirmiyor. Siz yeter ki biraz zaman ayırın, yaratıcılığınızı kullanın ve çocuğunuzla oyun oynayın. www.kidsgourmet.com sitesinin yardımıyla çocuklarımıza yapacağımız etkinlikler için size fikirler sunalım :
1 yaşındaki çocuklar için uygun oyun
Bu yaş grubunda genellikle renkli küpler, iri şekilli yapbozlar, sallandığında ses çıkaran oyuncaklar ilgisini çeker. Oturmaya başlayan çocuklara onlara zarar vermeyecek, attıklarında çevreye zarar vermeyecek yumuşak kenarı sivri olmayan oyuncaklar alabilir, evde ellerine bu tip eşyalardan verebilirsiniz. 3-5 parçalı yapbozları birlikte yapmayı deneyebilirsiniz. El kol hareketleri ile masalları canlandırabilir birlikte şarkılar söyleyebilirsiniz.
2 yaş çocuklar için uygun oyun
Evde renkli toplar varsa işiniz çok kolay. Bir kartona topların girebileceği delikler açın ve topların renklerine göre deliklerin çevresini kalem ile boyayın. Hatta rengin adını da yazabilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte renklerine göre topları ilgili delikten atın. Sonra topları toplayarak baştan başlayabilirsiniz. Her doğru renk eşleşmesinde birbirinizi tebrik etmeyi unutmayın
Patates baskı boya ve istediğiniz şekilde keserek motif oluşturabileceğiniz patatesler ile evde yapılabilecek eğlenceli bir aktivitedir
3 yaşındaki çocuklar için uygun oyun
3 yaş çocuk oyunları için 2 yaş çocuk oyunlarına ilave bir kaç oyun daha ekleyerek gününüzü renklendirebilirsiniz. Ne de olsa artık hafızaları, elleri daha kuvvetli. Daha fazla parçalı puzzle yapabilir eşleştirme ve hafıza kart oyunlarından keyif alabilirler
4 yaş çocuklar için uygun oyun
4 yaş oyunları artık biraz daha kapsamlı olabilir. Bu dönemde 3 yaş oyunlarına ilave olarak başka oyunlar da listeye eklenmeye başlar. Çünkü bu yaştaki çocuklar artık daha çok şey bilirler. Dolayısıyla onlar ile oyun oynamak daha da kolaylaşır. Yapbozların zorluk dereceleri de artmaktadır. Ayrıca resimdeki farkı bulma oyunları da ilgilerini çekebilir. Farkı bulma ve çıkartma kitapları bu yaşta ilgilerini çekmez ise ilerde bir zamana bırakabilirsiniz.
6 yaş ve 10 yaş çocuklar için uygun oyun
Bu yaş okul çocukları 4 yaş itibariyle yazdığımız oyunlardan bu dönemde de keyif alabilirler. Daha fazla arkadaşlar ile oynamak isterler. İlgi alanlarına göre farklı aktivitelere yönelebilirler. Sokak oyunları, çeşitli deneyler ilgilerini çekebilir. Birlikte mutfakta yemek yapmak hoşlarına gidebilir. Bu yaş grubunda yer alan çocuklar ile farklı faaliyetler yapılabilir. ayrıca online oyunlar da kısıtlama şartıyla oynanabilir. Yaşlara göre evde çocuklarla yapılabilecek faaliyetler için hazırladığımız 17 oyun önerisi genel olarak yaş gruplarına ayrılmıştır. Sizin çocuğunuz farklı olabilir bu sebeple ona yönelik başka oyunlar da geliştirmek gerekebilir. Herkese iyi eğlenceler dilerim.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!