Siyasetçilerden ne istemeliyiz?

Siyasetçilerden ne istemeliyiz?

Önümüzdeki seçim döneminde siyasetçiler vatandaşla buluşacak, oylarını kazanmak için vaatlerde bulunacaklar. Bu aynı zamanda halkın ihtiyaçlarını ve isteklerini yöneticilere ulaştırabilmeleri için bir fırsat oluşturuyor. Her seçim bölgesindeki halk ihtiyaçlarını iyi belirler ve ısrarla siyasetçilerden talep ederse hangi siyasetçi ve yönetim gelir gelsin, istedikleri olur. Mesela bazı ilçelerin il olması, halkın siyasetçilerden talepleri ve ısrarlı takipleri sonucu olmuştur. Ancak siyasetçiden il olmak gibi görünüşteki desteği değil, bir şehri kalıcı olarak geliştirecek gerçek destek ve yatırımlar istenmelidir. Bazı ilçeler, sanayi, ticaret, turizm, eğitim, kültür imkânlarıyla birçok ilden kat kat büyüktür. Küçük gelişmemiş bir ilde yaşamak yerine, gelişmiş büyük bir ilçede yaşamak, iş yapmak daha avantajlıdır. Bu nedenle halkın ısrarla peşinde olması gereken talepler, bir şehri gerçekte büyüten destekler ve yatırımlardır. Siyasetçilerden ancak devlet gücüyle yapılabilecek ve bütün şehri geliştirecek yatırımlar talep edilmelidir. 

Oltu ve çevresindeki halkın da başta ekonomik olmak üzere bazı sorunları var. Bu sorunların büyük kısmı altyapı eksikliğinden kaynaklanıyor. Her ne kadar Oltu çevresindeki ilçelere göre daha gelişmiş olsa da taşıdığı potansiyel şu an gerçekleşenden çok daha fazladır. Bu potansiyel ulaşım iyileştirmesi projesiyle birkaç kat artırılabilir. 
Ulaşım şehirleri geliştiren, halkın refah düzeyini artıran en önemli altyapıdır. Ulaşım güçlüğü yaşanan bölgeler gelişemezler, hatta zamanla gerilerler. Ulaşım kolaylığı olan bölgeler ise zamanla diğer yerlerdeki nüfusu ve yatırımı kendilerine çekerler. 

Oltu da çevresine göre kavşak noktada olması nedeniyle bir ölçüde merkezi konumdadır. Ancak daha da merkezi hale getirmek, şu an yollardaki bazı zorlukları gidermek mümkündür. 
Örneğin Erzurum yolunda uzun sayılmayacak bir kısımda, az bir yatırımla halledilecek güçlükler vardır. Erzurum - Oltu yolunda Yayla-Aksukapı-Tortum güzergâhında ve Narman - Kireçli - Tortum güzergâhında yüksek dağ tırmanışları ve keskin virajlar yolu uzatmakta, yavaşlatmaktadır. Oysa eskiden olduğu gibi Özdere tarafından bir tünelle geçilip Yukarsivri üzerinden gidilse yol hem daha kısa hem rampasız, hem de virajsız olacak. 

Aynı şekilde Aksukapıyı dolaşma zorluğu yüzünden Uzundere ve köyleri Oltu’ya çok uzak kalmıştır. Oysa aslında Uzundere Oltu’ya hemen hemen Narman kadar yakındır, daha önceleri dağdan hayvanlarla Oltu’ya buradan gelenleri hatırlarız. Yayla mahallesinden açılacak bir kilometreden biraz fazla uzunlukta tünelle Uzundere’nin merkez mahallelerine ulaşmak çok kolaydır. 
Aynı durum Yusufeli ve köyleri için de geçerlidir. Mevcut yolda Oltu çayının akışını takip edip Olur yolunu dolaşmak gerektiğinden Yusufeli’ne, Artvin’e, hatta bu civardaki Oltu köylerine ulaşmak eski dönemdeki dağdan ulaşıma göre iki katından fazla uzamaktadır. Ayvalı barajı bu yolu daha da uzun, tehlikeli ve masraflı hale getirmiştir. Gökçedere köyünden geçip Uzunoluk mevkiinden açılacak bir kilometreden biraz fazla tünelle Derebaşı köyüne, Arzav deresine ulaşmak çok kolaydır. Anzav deresinin baraja ve yeni tünel yoluna yaklaşan kısmında bir kilometreyi bulmayan tünel ve viyadükle yolun iyileştirilmesi dışında bu yolun da pek masrafı yoktur. Zaten büyük kısmı hazır olarak kullanılmaktadır. 

Bu bölgelerdeki zorluklar yeni yol yapım teknikleriyle yapılan bir kaç tünel ve viyadükle çok kısalacaktır. Artık tünel açmak, viyadük yapmak çok zor ve masraflı bir iş değildir. Bunu Yusufeli barajı etrafına yapılan onlarca kilometre uzunluğundaki tünel ve viyadüklerden biliyoruz. Öyle ki Yusufeli barajı yapımı sırasında eski Sukavuşumu civarında su altında kalacağı bilinerek kilometrelerce uzunlukta tüneller açılmıştı. Yalnızca birkaç yıl kullanılacak bu kadar uzun tüneller açılabildiğine göre kalıcı olacak, çok ve uzun kullanılacak yollarda daha kısa böyle tüneller açılması çok daha elverişlidir. 
Böyle ulaşım projelerine harcanacak paralar zaten hem devletin hem vatandaşın cebinden mevcut sorunlu yollar yüzünden bir kaç yılda çıkıyor. Bu uzun, rampalı virajlı, yollarda fazladan harcanan yakıt, araçların yıpranması pek hesap edilmeyen ama halkın cebinden çıkan büyük masraflardır. Bunlar hep ithal olduğuna göre yalnız bu yolları kullananlar değil bu masrafı bütün halk ödüyor. Bu yolların bakımını, kaza durumlarındaki kayıpların masrafını da ilave etmek gerekir. 

Bu düşüncelerle Oltu’nun batıya ve kuzey taraflarına doğru ulaşımını kolaylaştırmak için proje önerileri yapıldı. Bu yol iyileştirme projeleri yapılırsa, örneğin Erzurum - Oltu arası yol iyileştirilir ve Yayla geçidinden kurtulmak mümkün olursa, şu an 110 kilometrelik yol 95 kilometreye düşecek. Harcanan zaman ve yakıt ise daha da azalacak, Yayla geçidini tırmanan bir araç Aksukapıya inmek için harcayacağı zaman ve yakıtla bu yeni yolla Tortum’dan daha ileriye gidecektir. Yolda harcanan zaman yaklaşık yarım saat, yakıt da üçte bir oranında azalacak. Çünkü yokuşsuz, rampasız, virajsız bir yolda seyahat edilecek. Bu nedenle daha az kaza riski olacak. Böylece Aksukapı civarında protestolara konu olan kazalar da pek görülmeyecek. Bu durumda buradan geçen otobüslerin, minibüslerin giderlerinin ve ücretlerinin de azalmasını, bölgedeki esnafın nakliye giderlerinin de azalması sayesinde daha çok kar etmesini bekleyebiliriz. 

Yusufeli ve Uzundere ilçelerine doğru olan yollar iyileştirilir ve kısaltılırsa Oltu Karadeniz bölgesine ve Çoruh havzasına daha da yaklaşacaktır. Çoruh Havzası Belediyeler Birliği’nin merkezi olan Oltu bu ulaşım iyileştirme projeleriyle konum olarak da merkeze yerleşecektir. Oltu’ya sağlanacak gelişme imkânları daha çok Karadeniz tarafına, Çoruh vadisine yaklaşmasıyla artacaktır. Örneğin Çoruh Havzası Belediyeler Birliği tarafından bir Katı Atık Depolama ve Arıtma tesisi kurulması, Hopa’dan Bayburt’a kadar belediyelerin katı atıklarının burada toplanması planlanıyor. Bu belediyeler tesisin Oltu’da kurulması durumunda atıklarını buraya kadar getirmenin maliyetini de düşünürler, eğer mesafe kısalır maliyet azalırsa daha çok destek verirler. Önerilen proje yol yapılırsa Oltu buralara çok daha yaklaşmaktadır.

Yusufeli barajının bitimine kadar yapılan tünelden çıkan bir araç Ayvalı Barajının etrafından, bir araç da Anzav deresinden yapılacak yeni yolla gelse, ilk araç Olur yol ayrımına varmadan diğer araç Oltu’ya varmış olur. Aradaki zaman ve yakıt farkı her gün sefer yapacak araçlar için büyük bir tasarruftur. Bu proje anlatılacak olursa yalnızca Oltu değil çevre diğer il ve ilçeler de destek verirler, uzun zamandır gerçekleştirilemeyen bu tesisi de yapmak, işletmek kolaylaşır.

Daha geniş planda ulaşımda yapılacak kolaylıklar Oltu’yu kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinden gelen yolların kavşağı haline getirir. Güney illerinden, Iğdır, Kars, Van, Bitlis, Muş taraflarından gelip Rize ve Artvin’e, Gürcistan’a gideceklere kısa ve alternatif yol Oltu üzerinden olacaktır. Ayrıca Oltu’yu Uzundere-Tortum, Narman, Yusufeli-Artvin, Karadeniz, Kars, Çıldır-Ardahan turizm bölgelerine ekleyecektir. Oltu Organize Sanayi bölgesini Erzurum’un, Artvin’in, Rize’nin ilçelerine, Karadeniz limanlarına ulaştıracak. Oltu Karadeniz tarafındaki turizm potansiyelinden de yararlanacaktır. Gelişmiş bölge imajından ve imkânlarından da yararlanıp daha da gelişecektir. Oltu’daki fakülte ve yüksekokullarda eğitim almak çevre il ve ilçelere ulaşımı yakınlaşması nedeniyle daha cazip olacak. Bu sayede sanayi, ticaret ve istihdam artacak. Birçok yakınımız daha kendi memleketinde iş bulacak, çalışacak. Tanıdığımız esnaflar, sanayiciler nakliyeye daha az masraf yapacak, daha çok müşteriye ulaşacak, daha çok kazanacak. 
Özetle Oltu merkezi konumunu pekiştirmek, geliştirmek Oltu’nun çevresindeki bazı yolların iyileştirilmesi ile mümkündür. Çünkü ulaşım sayesinde eğitim, turizm imkânları çoğalacak, ticaret gelişecek, istihdam artacak, göç duracak, nüfus artışı olacaktır. 

Gelecek yazıda fırsatlar için önerilen yol projeleri haritalı ve daha detaylı anlatılacaktır.

Kaynak: Oltu Medya
Editör: Oltu Medya
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 05.10.2024 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ

TAZİYELER

tümü
yukarı çık