Halkın sağlığıyla oynuyorlar!
Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, halkın sağlığı ile oynayanlara göz açtırmadı. Yıl boyunca 6 bin işletme 14 bin kez denetimden geçirildi.
Denetimlerde hijyen şartlarına uymayan merdiven altı, sağlıksız koşullarda üretim yapan yaklaşık 100 işletmeye 1 milyon TL para cezası uygulandı.
Erzurum Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen denetlemelerde imalathane ve satış yerleri, çalışma şartları, ürünlerin son kullanma tarihleri, depolama şartları yönünden sıkı bir şekilde denetlendi. Halkın sağlığıyla oynayan, hijyen şartlarını uygulamayan ve hileli ürün satan işletmelere cezai yaptırım uygulandı.
Buna göre 2022 yılında Erzurum’da 6 bin işletmeye 14 bin kez denetim yapılmış oldu. 100’e yakın gıda kontrolörünün yıl içerisinde yaptığı denetimlerle bir işletmeye ortalama üç kez girildi. Denetimler sonucu şartları sağlamayan işletmelerin ürünleri piyasadan toplatılırken bazı ürünler de imha edildi. Yıl içinde 14 bini bulan denetim sayısının yılsonuna dek 19 bine tamamlanması hedefleniyor.
Asıl amacımız rehberlik
İşletmelere cezai müeyyide uygulamadan rehberlik etmek için sıkı takipte olduklarını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, “Erzurum büyükşehir ve gittikçe gelişen bir şehir. Dışarıdan da artık ziyaretçi, turist adına ziyaretçi alan bir şehir. O yüzden buradaki işletmelerin daha kaliteli ve daha hijyenik bir ortamda ürün sunumlarını yapma konusunda biz Erzurum’da gıda denetimlerini çok önemsiyoruz. Bu konuda da şu anda Türkiye’de belki de her işletmeye en az üç kere giren yegane il Erzurum. Her işletmeye ortalama olarak üç defa denetim yapıyoruz. Bu denetimlerde asıl amacımız yaptırım, cezai müeyyide değil, derdimiz işletmeleri ortalama bir standartlara taşımaya gayret göstermek. İyi niyet çerçevesi içerisinde önce uyarıyla yaklaşıyoruz. Hatta birçok işletmeden henüz hizmete girmeden bize bildirmelerini istiyoruz. Yanlış bir şey yapılmasın diye ekiplerimiz öncesinden danışmanlık yapabiliyor. Bu şekilde de katkı sunmaya çalışıyoruz. Asıl amacımız rehberlik etmek, düzeltmek, yönlendirmek. Ama denetimlerimizi de üst seviyede tutuyoruz” dedi.
Risk esaslı denetim
Riskli işletmelere denetimlerin artırıldığını kaydeden Akar, “6 bin civarında işletmemiz var. Her işletmeye ortalama üç kere girmiş oluyoruz. Bazen risk esaslı denetimler yapıyoruz. Bazen bazı işletmeye beş kez de girebiliyoruz. Risk taşıyan işletmeler sistemde bize uyarı veriyor. Risk esaslı denetimle denetim sayılarını belirliyoruz. Bu yıl da hali hazırda 14 bin civarında denetim yaptık. Yılsonu hedefimiz yine 19 bine tamamlamak. Etkin denetime önem veriyoruz. Acaba yaptığımız denetimlerde bir gelişme, bir katkı sağlayabildiysek bizim için önemli olan odur. 1 milyon TL cezai müeyyide uyguladık. Az bir rakam değil ama temel amacımızın cezai müeyyide olmadığını ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Esas denetçi tüketici
Vatandaşların sorun gördükleri işletmeleri ihbar etmesinin öneminden söz eden Akar, “Esas denetimin tüketicinin kendisi olduğunu her platformda ifade ediyoruz. Her an her yerde bulunma şansımız yok. Tüketicilerin, vatandaşların bu konuda sorumluluk alması, bu konuda duyarlı davranması, alışveriş yaparken bir sorun gördüğünde bize bildirmesini istiyoruz. En basit şekilde ALO 174 gıda hattımızı arayarak bildirimde bulunmalarının çok önemli toplumsal sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Bu bir toplumsal sorumluluktur” ifadelerini kullandı. Pusula
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!