Alkışlar Prof. Dr. Nimet Yıldırım'a
Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Oltulu Prof. Dr. Nimet Yıldırım, bu yıl Tebriz'de 5'incisi düzenlenen Uluslararası Şehriyar Nişanı Kongresi'nde Şehriyar Kültür ve Edebiyat Nişanı'na layık görüldü.
Erzurumajans-Çevrimiçi olarak yapılan ödül töreninde Prof. Dr. Yıldırım, ikinci kez bu önemli uluslararası nişana layık görülmesinden dolayı Tebriz Üniversitesine, Kafkas Anadolu Orta Asya Araştırmaları Merkezine, İran Erzurum Başkonsolosluğuna ve katkısı olan tüm yetkililere teşekkür etti.
Bu değerli edebiyat ödülünü ülkesi, Erzurum ve Atatürk Üniversitesi adına almış olmaktan gurur duyduğu belirten Prof. Dr. Yıldırım, aldığı nişanı bu başarılara ve güzelliklere ilgi duyan, sevinen bütün dostlarına ithaf ettiğini dile getirdi.
TAKTİRNAME BAKANLIKTAN GELDİ
Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nimet Yıldırım’a ayrıca Fars Dili ve Edebiyatı’nın öğretimi ve gelişiminde gösterdiği katkılarından dolayı ‘İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı’ tarafından üstün başarı takdirnamesi verildi.
Türkiye-İran arasındaki bilimsel, kültürel ve edebi ilişkilere önemli katkıları olan Prof. Dr. Yıldırım’a Fars Dili ve edebiyatı alanındaki değerli ve övgüye yaraşır çabaları, özellikle son çalışması olan Fars şiirinin atası Rudeki-yi Semerkandi Divanı’nın Türkiye’de ilk kez Türkçe’ye çevrilmesi ve yayınlanmasında gösterdiği gayretinden ötürü bakanlığın takdirleri bildirildi.
Yıldırım’ın ulusal ve uluslararası çalışmalarından; İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’ndan “Yılın Kitabı Ödülü” ve “Firdevsi Nişanı” alan; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın takdirlerine layık görülen Firdevsî’nin Şahnâmesi çevirisi başta olmak üzere Pervin-i İtisami Divanı çevirisi, Farsça Dilbilgisi, İran edebiyatı, Fars Mitolojisi Sözlüğü gibi 25 kitabı ve 50’ye yakın makalesinden oluşan eserlerinden takdirle ve övgüyle söz edildi.
Prof. Dr. Yıldırım’ın İran kültür ve edebi mirasının Türkiye kültür ve edebiyat camiasına tanıtımı konusundaki, çalışmaları ve derin ilgisi; kadim iki kardeş ülke; İran ile Türkiye ulusları arasındaki bilimsel, kültürel ve edebi ilişkilerin gelişmesindeki katkıları övgüyle anıldı.
Takdirname, Prof. Yıldırım’a İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı”nı temsilen İran Erzurum Başkonsolosu Sayın Dr. Sejad Soltanzadeh tarafından takdim edildi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!