Erzurum DT'den bir Yeşilçam parodisi
Erzurum Devlet Tiyatrosu, Yeşilçam filmlerinin kamera arkasını mizahi bir dille seyirciyle buluşturacak. Oyun yarın Erzurum Devlet Tiyatrosu sahnesinde prömiyer yapacak.
Uğur Saatçi’nin yazdığı Yeşilçam adlı tiyatro oyunu, dönemin aktrislerinden Lalifer’e aşık olan Arif’in macera dolu öyküsünü anlatıyor. Arif, kendi filmini çekmeye karar verir. Böylelikle Lalifer’e ulaşacaktır. Filmi çekmek için gerekli parası ve tecrübesi olmayan Arif’in Aktrist kahvesine gitmesiyle şansı yaver gider. Planda olmayan aksilikler ile birlikte yine de film çekilir ama nasıl?
Oyunun rejisörlüğünü yapan Prof. Dr. Ayşe Pınar Aras, tüm tiyatroseverlere iyi seyirler dileyerek, “Bu sezonun son oyunu erzurum Devlet Tiyatrosu’nda yönettik. Uğur Saatçi’nin yazdığı Yeşilçam adlı bir komedya. Hareketli, kahkahası bol olan, dans müzikleri olan cıvıl cıvıl bir oyun. Şimdiden seyircilerimize iyi seyirler diliyoruz” dedi.
Yeşilçam’ın kamera arkası
Dramaturg Doç. Dr. Tamer Tamel ise oyunla ilgili bilgi vererek, “Yeşilçam adlı oyunumuz Türk insanını kimi zaman ağlatan kimi zaman güldüren bir olgu olan kültürel kodlarımıza işlemiş olan Yeşilçam’ın bir parodisini anlatıyor. Biz Yeşilçam’da doğduk büyüdük, kuşaktan kuşağa, bize doğruyu, yanlışı, güzeli, çirkini, ahlaki öğretileri, aile saadetini Yeşilçam öğretti. Bir anne ninnisi gibi, bir masal gibi kulaklarımızda hiç dinmeyen bir tını, bir ses olarak hala var. Çünkü kültürel bir kod Yeşilçam. Bu oyun da bir Yeşilçam parodisi olarak Yeşilçam emekçilerinin kamera arkasında yaşadıkları zorlukları, ne emeklerle bir filmin ortaya çıktığını anlatmaya çalıştık. Tabi bunu komik bir dille, tatlı bir dokunuşla anlatmaya çalıştık. Sizleri çok tatlı, eğlenceli bir oyun bekliyor” diye konuştu.
Neşeyle veda
Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü Sezai Yılmaz, sezonun son oyununda seyirciyi biraz olsun gündemden uzaklaştırmak istediklerini ifade ederek, “Neşeyle veda edelim istedik. Uğur Saatçi’nin yazdığı, hocamız Pınar Aras’ın yönettiği Yeşilçam adlı oyunla seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanıyoruz. Oyunda seyircimizi biraz maziye götüreceğiz. 1960’lara götüreceğiz. 60’lı dönemlerde figüran kahvesinde yaşanan maceraları anlatacağız. Parası olmayıp hevesli bir şekilde film çekmeye çalışan acemi karakterimizin başına gelenleri mizahi bir dille anlatacağız” dedi.
Yeni sahne yeni oyunlar
Devlet Tiyatrosu sahnesinin yeni yerine önümüzdeki günlerde geçeceğinin de müjdesini veren Yılmaz, şunları söyledi; “Seyircimiz bizi asla yalnız bırakmadı. Yaşadığımız felaketlere rağmen beraber yaralarımızı sarmaya gayret ettik. Salonumuz tam kapasiteyle perdelerini açtı, sezonu sürdürdü. Bir müjdeyi de vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde yapımı süren yeni devlet tiyatrosu sahnemizi yavaş yavaş açmanın heyecanı ile uğraşıyoruz. Salon kapasitemizi yüzde 50 daha artırarak daha fazla seyircimizi ağırlamayı planlıyoruz. Bize gelen en büyük eleştiriler bilet bulamamam kaygısıydı. Onu da bu şekilde gidermeye çalışacağız.”
Manolya BULUT-PUSULA
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!