Oltu'da yalnızca 4 adreste Cuma Namazı kılınacak
Oltu Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki kabine toplantısında, cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik genelge yayımlanan genelge hatırlatılarak cuma günü Cuma Namazı kılınacak yerler ilan edildi.
Oltu Kaymakamlığı resmi web sitesinde yer alan habere göre:
"Aslanpaşa Camii Bahçesi, Bilal’i Habeş Camii Bahçesi, Efkan Ala Kültür Merkezi Bahçesi, Karayolları Şube Şefliği Bahçesi cuma namazı kılınmak üzere belirlenmiştir. Bu alanlarda, vatandaşlarımız, sosyal mesafe kuralına uyarak, kişisel seccadelerini getirmek ve maske takmak şartıyla cemaatle namaz kılabilecektir. Cuma namazına, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız, risk grubunda olduğu için katılamayacaktır" bilgisine yer verildi.
1 Buçuk Saat Süren Cuma Namazı 20 Dakikada Kılınacak
Cuma namazı normalde yaklaşık 1 buçuk saat sürerken, şimdi ise cemaatin en fazla 20 dakika içinde namazı bitirmesi gerekiyor. Hutbeler çok kısa, imam arkadaşların okuduğu sureler çok kısa olacak.
Maske Takmayan Camide Namaz Kılamayacak
Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek. Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacak.
Ortak Malzeme Kullanımına İzin Yok
Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği ve benzeri malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.Koronavirüs ile ilgili alınacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler (il ve ilçe sağlık müdürlükleri, müftülüklerden temin edilerek) hızlı bir şekilde bastırılarak bütün cami ve mescitlere asılacak.
Seccadeler Evden Getirilecek
Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar dahilinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilerek kullanıma sunulacak. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlara seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecek.
Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır gibi yaygılar kullanılmayacak.Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacak.
Sünnet Evde Kılınacak Tesbihat Evde Yapılacak
Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaatin bilgilendirilmesi sağlanacak.Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma gibi) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanacak.
Cuma namazlarında vaaz verilmeyecek
Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak. Bu kapsamda valilik/kaymakamlıklarca, uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için başta yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak planlamalar ve görevlendirmeler yapılacak. Vatandaşlara gerekli duyurular yapılarak, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
Giriş ve Çıkışlar Kontrollü sağlanacak
Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak. Bu düzenin sağlanması için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda her namaz kılınacak cami ve açık alanlar için en az 5 kişiden müteşekkil "cuma heyeti" oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.
Cuma heyeti, öncelikli olarak cuma namazı kılınmayan camilerin din görevlileri, erkek Kur'an kursu öğreticileri, müftülük personelinden oluşturulacak. Bu kapsamda yeterli personel bulunmaması durumunda diğer kamu görevlilerinden görevlendirme yapılabilecek. Ayrıca ihtiyaç bulunması halinde cami dernekleri üyeleri de bu amaçla görevlendirilebilecek.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!