Anavatana iltihakın 100. yılında esnafa bayrak dağıtıldı
Oltu Şura Hükumetinin Anavatana iltihakının 100. yılı dolayısıyla Oltu Belediyesi tarafından esnaflara Türk Bayrağı dağıtıldı.
17 Mayıs 1920'de Oltu Şura Hükumeti'nin Anavatana iltihakının 100. yılı münasebetiyle Oltu Belediyesi Zabıta Amirliği ekipleri tarafından ilçedeki esnaf Türk Bayrağı dağıtıldı.
Yaklaşık 350 adet bayrağın dağıtıldığı etkinlikte, zabıta ekipleri Oltu Şura Hükumeti konusunda esnaflara bilgiler verdi.
OLTU ŞURA HÜKUMETİ
Oltu Şura Hükûmeti yerine 2 Mayıs 1919 tarihinde "Oltu Meclis-i İdaresi" adı ile yeni bir teşkilat kurulmuştur. Oltu'nun işgal edilmesini engellemek amacıyla da İngilizlerin talep ettiği yeni oluşturulan Oltu Meclis-i İdaresi'ne Rumların da alınması isteği kabul edilmiştir.
Meclis’in kararlarını, Oltu mutasarrıfı olarak görev yapan İngiliz subay Yzb.Farel onaylamaktaydı. 17 Mayıs 1919 tarihinde Meclis-i İdaresi, gerek Rum azanın davranışlarından ve gerekse jandarma teşkilatına Rum alınması kararını kabul etmeyerek, 25 Mayıs 1919 tarihinde Mehmet Ramiz Bey istifa etmiş ve meclis kendini fesh etmiştir. 25 Mayıs 1919 tarihinde yerine Yusuf Ziya Bey atanmış ve Oltu Şura Hükûmeti ilan edilmiştir.
12 Mart 1920 tarihinde, Oltu Milletvekilleri Tahir Beyzade Yasin (Haşimoğlu) ile Hamşizade Rüstem Bey Meclis-i Mebusan'a katılmak üzere İstanbul'a hareket etmişlerdir. Yasin (Haşimoğlu) Bey aynı zamanda, Avrupa'da yapılacak sulh konferansına Türk heyeti ile birlikte katılma ve Oltu Şura Hükûmetini temsil etme yetkisini de taşıyordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da toplanması üzerine Oltu Şura hükûmeti Yasin Bey'i meclise katılmak üzere Ankara'ya göndermiştir. Oltu, 17 Mayıs 1920 günü resmen Türkiye ile birleşmiştir. Aynı gün, Yusuf Ziya Bey, TBMM tarafından Oltu Mutasarrıflığı'na atanmıştır. Rüstem Bey de 4 Eylül 1920 tarihinde TBMM'ne katılmıştır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!