ÜNİDAP DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Çalıştayı Saraç Başkanlığında Yapıldı!

Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında gerçekleşti.

ÜNİDAP DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Çalıştayı Saraç Başkanlığında Yapıldı!

Çalıştayda küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektiğini ifade eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilir. Küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektirir. Yükseköğretim alanındaki küresel gelişmelerle ilgili özellikle 2000’li yılların başından itibaren yükseköğretim kurumlarının sayılarında ve çeşitliliğinde artışlar öğrenme yöntemlerinde kullanılan yeni teknolojiler ve buna bağlı olarak çeşitlenen öğrenme yöntemleri ulusal ve uluslararası iş birlikleri öğrencilerin hareketliliği, mezunların istihdam edilebilirliği ve üniversitelerin sıralandırılmaları gibi konular artık yükseköğretim kurumlarının daha şeffaf, hesap verebilir ve her düzeyde daha fazla sorumluluk almalarını gerektiriyor.” dedi 

“Bölgesel gelişmelerde üniversiteler ana aktörler” 
Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin büyük bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Yekta Saraç, “Yeni YÖK olarak gerçekleştirdiğimiz birçok proje var. Küreselleşme uluslararası politik açılım açısından 21. Yüzyılın ilk çeyreğini tanımlayan en önemli kavramlardır. Türkiye hızla gelişen ve yükselen güçler kategorisinde değerlendirilen ülkeler küresel dünyaya hızla yayılan uluslararası çalışmaların gerektirdiği yerine getirme gayreti ile birlikte küreselleşmenin en önemli harcamalarından biri olan bölgesel bağları ve bölgesel kalkınmayı da geliştirmeyi ve bu alanda entegrasyon sağlamayı da önemle hedeflemektedirler. Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin oluşturduğu etki sadece kendi bulundukları çevreye değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayılmaktadır. Üniversitelerin hem küresel gelişmeleri takip ederek küresel olma hem de bölgeyle bağlantı kurarak bölge sorunlarına odaklanarak bölgesel olma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Üniversiteler bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin artırılması günümüzde 3. Misyon ve 3. Rol olarak tanımlanıyor bu kavram son 10 yılın ortaya çıkardığı ciddi bir bakıştır. Ana hedef olarak sunulan bilgi deneyim ve uzmanlık karşılıklı yararlılığa dayalı olarak araştırılması uygulanması ve paylaşılmasını ifade ediyor. Yani bölgesel gelişmelerde üniversitelerin ana aktörler olması günümüzde bekleniyor bu bağlamda olmak üzere bugün burada 14 ilimizin 15 üniversitesi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yerel Kalkınma Ajansı ile birlikteyiz. Yükseköğretim Kurulu olarak bu 15 üniversite ve 6 bine aşkın öğretim üyemizle birlikte ortak akıl, etkileşim ve iş birliği başlıkları çerçevesinde sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına projelerimizi geleceği ön görmek görebilmek adına analiz ve sentezleri ortaya koyma çalışmalarının daha planlı daha kapsamlı ve daha aşk ve şevkle sürdürülebilir kararlılığımızı da ifade etmek için buradayız.” diye konuştu. 

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, “DAP üniversiteler birliği olarak önemli çalışmalar yürüttük bu çalışmaların sonucu olarak da biz Atatürk Üniversitesi olarak bölgede ki diğer üniversitelerle nasıl iş birliği yapabiliriz konusunda yoğun çalışmalar yürüttük ve bu çerçevede ortak çalışmalar yapma konusunda hem fikir olduk. Ülkelerin gerek sosyal kültürel gerekse ekonomik gelişimlerini etkileyen çok sayıda ki değişkenlerden biriside eğitim öğretim kurumlarıdır. Bu sebepten ortak akıl, etkileşim ve iş birliği konularında görüşmelerimiz olacak” dedi. 

Çalıştayın ikinci oturumunda ise Bilimsel Teşvik ödülleri ve Akademik giysi töreni yapılacak. 

Kaynak: İHA
Editör: Oltu Medya
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 24.01.2025 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ

TAZİYELER

tümü
yukarı çık